Poslušaj se, manj beri in ostali nauki iz preteklega leta

anze Produktivnost, Upravljanje s časom

Letos sem si prvič vzel čas, da sem res poglobljeno in struktirirano pregledal ter analiziral preteklo leto. Prvi teden leta 2017 sem odklopil od vsakodnevnega vrveža, si vzel čas zase in pregledal, ocenil in premislil preteklo leto. In se odpočil.

Rezultat je bila nekoliko bolj jasna slika, bolj definirani cilji in smernice za prihodnost. In gora zapiskov, ki pa se jih kljub vsemu da strniti v nekaj glavnih naukov, ki sem jih spoznal v letu 2016…

Stopi iz cone udobja, a uživaj v procesu

Stopi iz cone udobja. Razvil se boš le v primeru, če si se pripravljen počititi čudno in neudobno, ko poskušaš nekaj novega.Brian Tracy

Večina osebnostne rasti se zgodi, ko ti je nekoliko neprijetno. To pomeni, da delaš nekaj novega, nekaj, v čemer nimaš veliko izkušenj. A pripravljen si se učiti, kar je vredno pohvale.

Ocenjuj svoj napredek

Ves čas bodi pozoren na svoje občutke. Obstaja razlika med tem, da si zunaj cone udobja in tem, da opravljaš delo, ki ti preprosto ni všeč.

Pomisli – katere veščine pridobivaš s to aktivnostjo? Kako dolgo bo trajalo, da jih osvojiš? Je napredek merljiv? Kateri so ključni kazalniki uspešnosti? Obstaja možnost, da boš vzljubil to delo, da bo postala del tvoje “cone udobja”?

Ne muči se

Bodi pripravljen, da se umakneš. Ni potrebe, da trpiš. Zavedaj se, koliko neudobja si pripravljen sprejeti. Morda lahko svojo energijo usmeriš v učenje nečesa drugega. Vprašaj se: “Bo ta veščina bistveno pripomogla k moji dodani vrednosti (in vrednosti za podjetje)?”

Beri manj, ampak bodi temeljit

Knjige so bile v mojem življenju že od nekdaj pomembne. Znanje celotne zgodovine na dosegu roke – samo odločiti se moraš, kaj bi se rad naučil.

A ni se težko ujeti v past. Mnogo ljudi promovira branje ogromne količine knjig – 50, 100 in več na leto. Tudi sam sem imel obdobje, ko sem vsako prosto minuto posvetil branju, da bi le dosegel število prebranih knjig, ki sem si ga zastavil v začetku leta. V zaadnjih nekaj letih pa sem opazil, da se to število bistveno zmanjšuje. Pred tremi leti je bil cilj 75 knjig, v letu 2015 sem prebral 35 knjig, lani 15. Letos sem si zadal cilj 10 knjig.

Ni težko poslušati audio knjige na 2x hitrosti… ampak kaj imaš na koncu od tega? Pogosto se zalotim, da ponovno v roke vzamem knjigo, ki sem jo že prebral, le da si tokrat res vzamem čas zanjo in poglobljeno raziskujem njene glavne ideje in sporočilo.

Bodi izbirčen

Kruto dejstvo je, da obstaja omejeno število knjig, ki jih boš lahko prebral v življenju. Zato bodi neusmiljen pri ščitenju časa, ki ti je na voljo. Naj te ne bo strah pustiti knjige neprebrane. Če vidiš, da ti ne ustreza, se ne sili z branjem. Morda ni pravi čas za določeno knjigo in ti v tej fazi v tvojem življenju ne odgovarja. Vedno jo lahko spet vzameš v roke – ali pa ne.

Ne beri knjig samo zato, da bereš knjige

Vzami si čas, branje naj bo interaktivno, zapisuj si komentarje, vzpostavi dialog z avtorjem, ustavi se in razmisli, beri med vrsticami. Poskušaj vsebino navezati na lastno situacijo. Zapisuj si.

Ne bodi perfekcionist

Bori se proti perfekcionizmu. Ni potrebno, da si 100 % prepričan v nekaj, preden se lotiš dela. Perfekcionizem je strah pred neuspehom.

Sledi pravilu 80/20

V večini primerov v življenu velja Paretovo pravilo oz. 80/20. V 20 % časa dosežeš 80 % končnih rezultatov dela. A porabiti moraš dodatnih 80 % časa, če želiš doseči preostalih 20 %. Najpogosteje bo “80 % perfekcionizma” povsem zadostovalo.

Odločitve niso končne

Ne porabi preveč časa za odločitve, ki jih lahko enostavno popraviš. Pogosto dolgo razmišlajmo o vsaki odločitvi, kot da je od tega odvisen naš obstoj. No, ni. Če se kasneje izkaže, da odločitev ni bila najboljša, jo verjetno lahko popraviš z minimalno škodo. Daj svoj ego na stran in ne pusti, da te vodi strah pred napakami.

Če pa si prepričan, da bo določena odločitev končna in da je ne boš mogel popraviti, se zavedaj, da smo ljudje srečnejši, kadar sprejmemo odločitve, ki jih ne moremo spremeniti. Ob tovrstnih odločitvah svojo izbiro racionaliziramo, in se tako z njimi sprijaznimo. Če pa vemo, da se lahko o nečem premislimo, se pogosteje vračamo k odločitvi in razmišljako o “kaj če” scenarijih.

Kakorkoli že – ne izgubljaj časa za razmišljanje o odločitvah v preteklosti.


Najpomembnejši nauk preteklega leta zame je bil, da si moraš prisluhniti. Od vseh knjig, člankov, nasvetov in modrosti, si le sam tisti, ki ve, kaj je najbolje zate. Ja, nasveti so koristni. Dobro se je učiti iz izkušenj drugih, njihovih napak in uspehov. Vendar na koncu je še vedno najbolj pomembno, da narediš tisto, kar se tebi zdi prav.

Našel sem še 3 stvari, ki sem se jih naučil v lanskem letu. Zbral sem jih v obliki miselnega vzorca, ki si ga lahko preneseš tukaj.