5 najboljših knjig (priporočila za poletno branje)

anze Produktivnost

V knjigah najdemo vso modrost človeštva. Vse kar stoji med nami in znanjem je nekaj volje, da v roke vzamemo knjigo. Ne glede na to, katero področje nas zanima, vedno se lahko naučimo nekaj novega. Od posla in programiranja do zdrave prehrane in pisanja.

Marsikdo branje najlažje opraviči v poletnem času. Stvari se namreč nekoliko umirijo… knjige pa so odlična družba na vroči plaži.

Dobra novica – za branje je primeren katerikoli trenutek.

In nekajkrat v življenju se ti bo zgodilo, da naletiš na res dobro knjigo. Tako, ki lahko vse spremeni. Včasih je dovolj že en sam odstavek, ena sama misel. V nadaljevanju sem zbral nekaj takih knjig, ki so me res navdušile in bi jih priporočil vsakomur, ne glede na starost, spol, službo in situacijo v življenju.

The 4 Hour Work Week (Tim Ferriss)

Prvenec Tima Ferrissa je pogosto razumljen kot priročnik za lovljenje svetega grala t.i. “pasivnega prihodka”, ko podjetnik v zgolj nekaj urah tedensko opravi s poslovnimi zadolžitvami.

A sploh ne gre za to. Knjiga je pravzaprav priročnik, ki bralca nauči izboljšati učinkovitost dela, tako da je njegov čas vreden več.

Glavni nauki, ki sem jih odnesel:

 • Testiranje oz. validacija ideje pred izvedbo: Vsi smo krivi tega, da se zaljubimo v svoje ideje. Filozofija “build it, and they will come” (stranke bodo prišle same, če boš imel dober izdelek) je povzročila smrt prenekaterega podjetja. Domislijo se ideje za idealen izdelek, investirajo v njegovo izgradnjo, potem pa… morajo še več investirati v promocijo. Mnogokrat šele takrat ugotovijo, da interesa za izdelek na trgu sploh ni. Američani imajo namreč še eno zanimivo frazo
 • Stopi iz cone udobja: Do rasti pride, ko stopimo iz ustaljene rutine in ko poizkusimo nekaj novega. Sploh, če pri tem za trenutek pozabimo, kako nas vidijo drugi. Nauči se uživati v tem, da ti je neprijetno.
 • Upoštevanje pravila 80/20 (Paretovo načelo) na vseh področjih življenja: Paretovo načelo pravi, da 20 % vzrokov povzroči 80 % posledic. Npr. 20 % strank povzroča 80 % preglavic, v 20 % časa najdemo 80 % iskanih informacij, 20 % prodajalcev prinese 80 % prometa, ipd. Zato se pri delu osredotoči na tistih 20 % opravil, ki prinesejo največ rezultatov – ostalih 80 % časa bo prineslo le 20 % učinka, kar ponavadi ni vredno vložka časa in energije.
 • Ne čakaj na upokojitev, da zaužiješ življenje: V današnji družbi je nekako splošno sprejet dogovor, da svoja najboljša leta porabimo za delo in jih menjamo za počitek in uživanje, ko telo začenja pešati. Vsaj 40 let dela za največ 20 let uživanja. Verjetno se zato toliko upokojencev vozi v Mercedezih. Zdi se, da menjava morda res ni najbolj poštena… Ferriss jo v knjigi zavrača in predstavlja koncept “mini upokojitev” kot možnost, da si že v vrhuncu moči vzamemo čas za uživanje v življenju. Zanimivo je namreč poslušati odgovore na vprašanje: “Kaj pa boš počel, ko boš v penziji?” Ponavadi je odgovor vključuje tako ali drugačno potovanje. Ampak zakaj bi za to čakali 30 let?
The 4 Hour Work Week z brezplačno poštnino

Meditations (Marcus Aurelius)

Mark Avrelij se je rodil leta 121 in velja za enega največjih rimskih cesarjev. Bil je ljubitelj filozofije in njegovim zapisom gre velik del zaslug za filozofsko smer, ki ji danes rečemo stoicizem.

Misli, zbrane v knjižici Meditations nikoli niso bile namenjeni objavi, kar jih naredi še toliko bolj posebne. Omogočajo nam vpogled v razmišljanje človeka, ki je bil v času svojega življenja najbolj vpliven mož na svetu.

Šele ob prebiranju njegovih zapisov lahko vidimo, kako izjemen je bil in kako trezno je razmišljal, kljub številnim pritiskom, s katerimi se je srečeval vsak dan kot rimski cesar.

Čeprav bi pričakovali, da so bile situacije in problemi, s katerimi se je soočal bistveno drugačne od tistih, ki jih imamo mi – pa temu ni tako. Tudi mi se srečujemo s slabo mislečimi in nepoštenimi ljudmi s skritimi nameni, nestrpneži in krivicami.

Na srečo je pristop in razmišljanje Marka Avrelija tako univerzalno, da ga lahko praktično brez prilagoditev apliciramo tudi v 21. stoletje.

Nekaj naukov, ki sem jih odnesel:

 • Vsaka situacija oz. okoliščina spada v eno od dveh kategorij:
  • Nanjo lahko vplivaš: Lahko situacijo spremeniš? Odlično, torej ni razloga za skrb. Potrebno je samo še, da razmisliš, s katerimi koraki priti do cilja.
  • Nanjo nimaš vpliva: Če situacije ne moreš spremeniti, potem ni razloga, da bi se sekiral ali počutil slabo. Vseeno pa imaš popoln nadzor nad svojo reakcijo. Stanje je takšno kot je, samo tvoj odziv pa ga opredeli kot “dobro” ali “slabo”.
 • Svoje sreče ne pogojuj z zunanjimi dejavniki: “Srečen bom, ko si bom lahko kupil nov telefon/avto/hišo,… Ko bom napredoval v službi, ko me bo nekdo pohvalil, ko me bo nekdo imel rad,…” In podobno. Srečen si lahko ne glede na vse to, saj je sreča del tebe, ne zunanjega sveta. Če je tvoje zadovoljstvo odvisno od materialnih dobrin in odobravanja drugih, potem nikoli ne boš zares srečen, saj bo vedno nekaj manjkalo.
 • “Svetu” je zate povsem vseeno, zato ne išči izgovorov v tem, da se je “vse zarotilo proti tebi”.
 • Če se spreminjaš, to ni nujno slabo; če si se spremenil, to ni nujno dobro.
 • Ne delaj si velikih nasprotnikov zaradi majhnih napak.
Meditations z brezplačno poštnino

1984 (George Orwell)

Kdo bi si mislil, da “Big Brother” ni samo resničnostni šov?

Orwellov roman 1984 je literarna klasika v vseh pogledih. Čeprav bi ga verjetno najlažje uvrstili v žanr znanstvene fantastike, se danes zgodba zdi vse preveč domača in realna, da bi jo odpisali s tako neotipljivo klasifikacijo.

Čeprav se roman bere kot svarilo pred totalitarnim sistemom, kjer se nadzoruje vsak gib in vsaka misel posameznikov, pa kljub temu (zaradi tega?) pomaga tudi pri razumevanju današnjega dogajanja v svetu.

VOJNA JE MIR
SVOBODA JE SUŽENJSTVO
NEVEDNOST JE MOČ

Se ti zdi znano?…

1984 z brezplačno poštnino

Getting Things Done (David Allen)

Biblija produktivnosti. Od izida knjige leta 2001 je bilo prodanih več kot 2 milijona izvodov v več kot 30 jezikih. Knjiga predstavlja metodologijo oz. proces dela, ki je (v taki ali drugačni obliki) praktično pogoj za učinkovitost v pisarni 21. stoletja.

Čeprav se je od leta 2001 marsikaj spremenilo (predvsem, kar se orodij tiče), pa koncepti še kako držijo tudi več kot 15 let kasneje.

Glavni nauki, ki sem jih odnesel:

 • Možgani so za razmišljati, ne za hranjenje vseh možnih informacij: Glave nimaš zato, da bi si čim več stvari zapomnil, ampak zato, da kreativno razmišljaš. Če si stvari zapišeš, jih ni več potrebno držati v glavi – s tem sprostiš miselne kapacitete in posledično boš lahko bolj svoboden in ustvarjalen.
 • Za vsako nalogo se vprašaj, kaj je naslednji korak oz. aktivnost, ki ga je potrebno v povezavi s tem narediti. Tako ne boš odlašal tudi z večjimi in kompleksnejšimi projekti.
 • Sistem in proces za učinkovito delo, ki ga s pridom uporabljam vsak dan. Prilagodil sem ga tudi za področje dela z elektronsko pošto – brezplačno je na voljo tukaj (tečaj) oz. tule (PDF).
 • Če ladja pušča, potem zaradi črpanja vode manj zavzeto veslaš.
 • V življenju sta samo dva problema: ne veš kaj želiš ali pa veš kaj želiš, a ne veš kako priti do tega.
 • Neprestano se sprašuj: “Ali je to, kar trenutno delam, najboljši način porabe mojega časa?”
Getting Things Done z brezplačno poštnino

Deep Work (Cal Newport)

Zakaj nenehna dostopnost in povezljivost brez meja NI dobra za našo uspešnost? Ne le, da so številne motnje pri delu slabe – v današnjem svetu (in prihodnosti) bodo uspešni predvsem tisti, ki se bodo znali osredotočiti na pomembno oz. poglobljeno delo, t.i. “deep work”.

Knjiga je vodič za vse tiste, ki si želijo razviti sposobnost osredotočenja v svetu, ki je poln najrazličnejših motenj.

Nekaj naukov, ki sem jih odnesel:

 • Osredotoči se na pomembno delo: Izbori si čas na koledarju za poglobljeno delo, ko povsem odstraniš vse možne motnje (telefone, email, sestanke, ipd.).
 • Ne beži pred dolgčasom: Fokus zahteva veliko energije, zato si vzemi čas tudi za počitek. Ne poskusi vsake minute zapolniti z konzumiranjem vsebine, socialnimi omrežji, igricami, ipd.
 • Opusti (ali vsaj omeji) uporabo socialnih omrežij: Tvoj obstoj ni odvisen od vključevanja drugih v svoje življenje. To, da imajo družbena omrežja določene koristi, ne odtehta nujno njihove uporabe. Če kaj zamudiš, ne bo tvoje življenje nič manj kvalitetno. Angleški izraz FOMO (Fear Of Missing Out).
 • Zmanjšaj količino rutinskih oz. “površinskih” opravil: Kadar imaš manj časa, ga ponavadi porabiš bolj pametno. Vprašaj se, kako pomembno je določeno opravilo – je vredno tvojega časa? Zaradi poglobljenega dela boš napredoval, zaradi površinskega dela ne boš odpuščen.
 • Ločuj med delom in prostim časom: Ko delaš, trdo delaj. Ko zaključiš, dejansko zaključi. Če si “dan” opredeliš kot delovnik (8 ur v službi), potem bo tudi tvoja identiteta odvisna od dela, ki ga opravljaš. Več časa nameni načrtovanju prostega časa – če ga ne planiraš, se boš ulegel pred TV in čakal na naslednji delovnik.

P.S.: Knjiga odlično gradi na svoji predhodnici So Good They Can’t Ignore You, ki je prav tako priporočeno branje.

Deep Work z brezplačno poštnino

Povzetek še ene knjige

Knjiga Rework v obliki miselnega vzorca - v 21. stoletju lahko delamo drugače!

Katera knjiga se je znašla na tvojem seznamu? Vesel bom idej in predlogov!