3 preprosti koraki za popoln začetek dneva

anze Produktivnost

Imaš pogosto občutek, da je v dnevu preprosto premalo ur? Zjutraj hitimo iz hiše, hitimo na cesti, hitimo v službi in potem hitimo domov. Razen, če prej hitimo še po otroke in/ali drugih opravkih. Zdi se, da tempo dneva določi že sam začetek, prvih 30 minut po tem, ko se spravimo iz postelje.

Morda prav iz tega izhaja fascinacija z jutranjimi rutinami – zanima nas, kako se z jutri spopadajo nekateri najuspešnejši poslovneži. A ko vidimo, kako zgodaj zjutraj so nekateri v pogonu, nam lahko hitro pobere motivacijo. Nima vsak možnosti, da bi z dnevom začel že ob 5 uri zjutraj (brez, da bi za to žrtvoval spanec). A zgodnje ustajanje ni pogoj za jutro, ki nas napolni z energijo in pripravi na produktiven dan.

Kaj pa, če bi obstajal način, nekaj preprostih in kratkih opravil, ki bi nas že zjutraj pripravila na uspešen dan?

V svoje jutro poskušaj vključiti naslednje komponente in prepričan sem, da bo posledično celoten dan bolj uspešen. Ne zahtevajo veliko, njihov učinek pa je dramatičen.

Hvaležnost

Nič več kot eno minuto ne vzame, da zjutraj pomisliš na tri stvari, za katere si v življenju hvaležen. Zdravje, prijatelje, partnerjev nasmeh, sončen dan, zdrav zajtrk, zahvala stranke, šefova pohvala, ipd. Ni pomembno, za kako malenkostno stvar gre, le to, da smo jo opazili.

Vaji z iskanjem hvaležnosti lahko dodamo tudi nekaj strukture. Izredno učinkovita (in zabavna ter praktična) opcija je t.i. 5 Minute Journal, knjižica, ki vsako jutro in večer naloži par preprostih vprašanj. Na voljo so npr. tudi različna digitalna orodja, kot je Day One.

Ko nam vaja preide v navado, bomo podzavestno začeli iskati pozitivne stvari okoli sebe, posledično pa se bomo počitili bolje, naš pogled pa bo bolj optimističen in pozitiven. Nič ne stane, da poizkusiš!

Umiritev in fokus

Preden te zaposlijo dogodki in obveznosti, si vzemi nekaj trenutkov, da potreniraš sposobnost osredotočanja, kljub številnim motečim dejavnikom, ki bodo prišli naproti tekom dneva. Najbolj učinkovit trening je, da si vzameš približno 10 minut, ki jih posvetiš meditaciji.

“Meditacija” pomeni zgolj to, da svoje misli umirimo in jim izborimo nekaj oddiha od številnih obremenitev, ki jim jih sicer nalagamo. Če z meditacijo nimaš izkušenj, se lahko za začetek poslužiš vodenih meditacij v obliki aplikacij za pametni telefon (npr. Headspace z 10 minutnimi vodenimi meditacijami), ali pa posnetkov Sama Harrisa (9 minut) in Tare Brach (25 minut).

Nahranite telo

Vzemi si čas tudi za zajtrk. Prepogosto se zapodimo dnevu naproti, brez da bi se predtem primerno okrepčali.

Preizkusi domačo granolo po receptu Gordona Ramseya, ki jo je povsem enostavno pripraviti. Je zdrava, okusna in dala vam bo dovolj energije, ki bo držala vse do kosila.Če v svojem jutru nimaš veliko maneverskega prostora, potem ne poskušaj z drastičnimi spremembami. Raje prilagodi obstoječo navado – namesto službenga maila za 5 minut odpri knjigo, namesto Twitterja si vzemi 10 minut za kratko meditacijo.

Veliko uspeha in čim več veselih juter!