13 nepogrešljivih aplikacij za pametni telefon

anze Produktivnost

Vsi neprestano iščemo bljižnice. Želim shujšati – kako lahko izgubim 10 kg v 1 mesecu? Želimo obogateti – kako do bogastva v 2 tednih? Želimo biti bolj učinkoviti – katere aplikacije naj uporabljam?

Redko pa pomislimo na procese, ki se skrivajo pod tovrstnimi spremembami. Najpogosteje v življenju ni bližnjic in enako velja za produktivnost. A kljub temu, da so prava orodja posledica spremembe v razmišljanju in pristopu, pa imajo lahko vpliv na končni rezultat. Zbral sem nekaj apllikacij za mobilni telefon, ki prihranijo največ časa in najbolj vplivajo na učinkovitost.

Uporabljam iPhone 6, zato bo večinoma govora o iOS različicah. Veliko izmed omenjenih aplikacij teče tudi na Androidu, tako da bom (kjer se bo dalo) dodal povezavo tudi do te platforme (oz. primernih alternativ).

Klici in sporočila

Mobilni telefoni so namenjeni temu, kajne? …kajne?

 

MinimaList – opomniki

Za naloge, povezane s službo uporabljam Todoist, vsi ostali opomniki pa gredo v Clear. Glavni razlog za uporabo te aplikacije je, da nov opomnik lahko dodaš izredno hitro. Clear je ena redkih aplikacij na mojem telefonu, ki ima omogočena opozorila (notifications).

Android alternativa: Any.do


Pocket Casts – predvajalnik podcastov

Na Pocket Casts sem preklopil pred časom, ko je Overcast zamenjal svoj poslovni model.

Aplikacija je čudovita in omogoča številne napredne funkcionalnosti, npr. ustvarjanje novih seznamov s pomočjo filtrov, prilagodljivo hitrost predvajanja ter prilagoditev glasnosti in preskakovanje pavz med govorom (primerno predvsem za pogovorne oddaje).

Predlagam, da začnete z nastavitvijo Playback Speed 1,3x in jo nato vsak teden povišate za 0,1. Zelo kmalu boste podcaste poslušali na 1,9x hitrosti, brez da bi sploh opazili razliko. Vklopite tudi opciji Trim Silence in Volume Boost. S pomočjo teh nastavitev sem v zadnjih nekaj mesecih pri poslušanju prihranil več kot 12 dni.

Nekaj priporočil za podcast oddaje:

Android povezava: Pocket Casts


1Password – hranjenje gesel

Če smo pred časom v glavi držali na ducate telefonskih številk (dokler jih nismo začeli shranjevati v telefone), potem danes podobno velja za gesla. Vsako socialno omrežje, poštni predal, spletna trgovina, aplikacija,… od nas zahteva, da se registriramo z uporabniškim imenom in geslom. Da uporabljati enako geslo za vsako od teh platform ni dobra ideja, verjetno ni treba posebej poudarjati.

Problem rešujejo t.i. “password manager-ji” oz. aplikacije za upravljanje z gesli. Gre za “imenik” vseh različnih gesel, ki so varno shranjene (kriptirane) v posebni aplikaciji. Hkrati omogočajo tudi ustvarjanje varnih gesel – nič več “geslo123”.

Najboljša tovrstna aplikacija na trgu je 1Password. Strošek cca 2,5 € na mesec je več kot vreden mirnega spanca.

Android povezava: 1Password


Evernote – digitalni možgani

Evernote je prva aplikacija, ki si jo namestim na vsako novo napravo. Služi kot osrednja baza vseh idej, koristih informacij, receptov, načrtov za potovanja, itd. Uporabljam Plus paket (posredovanje emailov v Evernote je ključnega pomena), verjetno pa tudi brezplačni paket ponuja vse, kar bi potreboval povprečni uporabnik. Resnično obvezna aplikacija.

Android povezava: Evernote

(za brezplačen mesec Evernote Premium lahko uporabiš to povezavo)


Pocket – shranjevanje člankov

Druga aplikacija, ki jo vedno namestim na vsako napravo. Kadarkoli najdem zanimiv članek ali vsebino, ki je ne morem takoj prebrati, zadevo shranim v Pocket. Načeloma na telefonu nimam igric, tako da kadar se moram zamotiti namesto igre odprem Pocket in preberem enega od člankov, ki sem jih pred tem shranil.

Android povezava: Pocket


Calendars 5 – koledar

Za koledar sta bistveni dve stvari – dober pregled urnika in hitro ter enostavno dodajanje novih dogodkov. Calendars 5 je odličen na obeh področjih.

Poleg tega uporabljam tudi Zapier, ki dogodke iz službenega koledarja avtomatično kopira v osebni Google koledar – tako imam kadarkoli popolno sliko svojih obveznosti.

Android alternativa: aCalendar+


Email aplikacije

Gmail – osebni Gmail račun
Outlook – službeni email
Apple Mail – za anze@anze.blog

Vse email predale bi sicer lahko združil v eno samo aplikacijo, a se mi zdi bolje, da so poštni predali povsem ločeni – tako ima vsaka aplikacija svoj specifičen namen. Večina nas največ časa preživi pri delu s službenim emailom, zato za ta namen uporabljam najboljšo aplikacijo – Outlook. Čist uporabniški vmesnik, hitro delovanje in prilagodljivi “swipe” ukazi.

Android povezava: Outlook

 

Google Keep – hitro zapisovanje idej

Google Keep je pred kdatkim nadomestil Braintoss. V 95 % Keep uporabim za to, da hitro posnamem kakšno idejo, ki se mi utrne ob poslušanju podcastov. Posnetek se avtomatično spremeni v tekst, ki ga kasneje prenesem v beležko ali pa neposredno v Evernote.

Android povezava: Google Keep


Headspace – meditacija

Super aplikacija, če se prvič želite lotiti meditiranja. Headspace ponuja brezplačni program, imenovan “Take 10”, 10 minutno vodeno meditacijo za prvih 10 dni. Mimogrede: za nadaljno uporabo Headspace-a ni potrebna naročnina, Take 10 si lahko predvajate kolikorkrat želite.

Android link: Headspace


Ostale aplikacije:

Todoist – sledenje službenih zadolžitev in nalog
LiveScore – pregled nogometnih rezultatov
Scannable – telefon spremeni v skener
Threes! – ena redkih iger na telefonu

 

Katere pa so aplikacije, ki povečajo tvojo učinkovitost? Vesel bom komentarja!